MULTI-STAGE
ENDURO
& KIDS MTB

ÎNAPOI

GHID TEHNIC
NUMELE EVENIMENTULUI: HEITS APUSENI BIKE CUP
2. FORMATUL EVENIMENTULUI:
HEITS Apuseni Bike Cup se desfășoară în principal într-un format de tip raliu, cu 4 probe speciale, cronometrate, pe poteci care în mare parte coboară, dar care au și mici zone de urcuș.
Există și etape de legătură între probele speciale, care au un timp maxim de parcurgere, dar acesta este unul relaxat, iar o parte dintre ele sunt realizate cu naveta pusă la dispoziție de organizator.
Traseul de concurs se află în zona Buscat / Băișoara, mai exact in zona dintre varful Buscat și pârtia din Stațiunea Muntele Băișorii.
Cele 4 probe speciale însumează aproximativ 5 km și 800m diferență de nivel.
Deasemenea, se va desfășura o cursa de EMTB pe același traseu și un concurs de coborâre cu bicicleta pentru copii mici, sub 14 ani.
3. DATA: 08.07.2023
4. LOCALIZARE: Buscat, Baisoara, Cluj, România.
5. CURSA
5.1 Startul
Startul cursei se realizează individual sau în grupuri de 5 concurenți.
Fiecare concurent pornește în cursă atunci când consideră, în acest interval, însă trebuie să respecte orarul pe care îl va primi de la organizatori pentru a putea lua startul în probele speciale.
Startul în probele speciale va fi luat la intervale de 30 de secunde. Concurenții trebuie să fie pregătiți să ia startul la momentul indicat în orarul pe care îl vor primi de la organizatori. Organizatorii au obligația de a înmâna concurenților orarul personalizat al cursei.
Concurenților le revine responsabilitatea de a verifica prezența unor posibile erori în ceea ce privește momentul startului și orarul primit.
5.2 Transferurile
Transferurile dintre probele speciale nu sunt cronometrate. Cu toate astea, există o recomandare de timp în intervalul căruia concurentul trebuie să completeze transferul. Concurenții care se prezintă cu o întârziere prea mare pentru a lua startul în probele speciale vor fi automat penalizați, sau descalificați, la deciza comisarilor de traseu.
Dacă un concurent realizează un transfer (necronometrat) al unei etape speciale înaintea timpului impus, acesta trebuie să aștepte în spatele liniei de start până la momentul indicat în orarul său.
Pe de altă parte, concurenții care ajung cu întârziere, vor lua startul cu prioritate în etapele speciale cu aprobarea comisarului, dar aceștia vor avea penalizare în funcție de întârzierea înregistrată.
5.3 Cronometrarea
Cronometrarea se face în baza unui cip montat pe bicicleta concurentului, și care va fi citit de portile de start/finish. Acestea vor fi marcate foarte vizibil de către organizator.
6. ÎNSCRIEREA
Se face prin completarea “FORMULARULUI DE ÎNSCRIERE” disponibil online pe https://apusenicup.ro.
Numerele de concurs vor fi desemnate de către organizator în funcție de categoria de concurs și de locul ocupat la general în Cupa României de MTB Enduro.
7. CATEGORII
HEITS Apuseni Bike Cup este deschisă pentru toți concurenții din urmatoarele categorii:
CR Enduro - Cadeti M 15-16 ani 2007-2008
CR Enduro - Cadeti F 15-16 ani 2007-2008
CR Enduro - Juniori M 17-18 ani 2005-2006
CR Enduro - Juniori F 17-18 ani 2005-2006
CR Enduro - Elite M 18+ ani 2005 si mai mari
CR Enduro - Elite F 18+ ani 2005 si mai mari
CR Enduro - Masters 1 M 30-39 ani 1984-1993
CR Enduro - Masters 1 F 30-39 ani 1984-1993
CR Enduro - Masters 2 M 40+ ani 1983 si mai mari
CR Enduro - Masters 2 F 40+ ani 1983 si mai mari
Hobby U18 M 14-17 ani 2006-2009
Hobby 18-29 M 18-29 ani 1994-2005
Hobby 30+ M 30+ ani 1993 si mai mari
Hobby U18 F 14-17 ani 2006-2009
Hobby 18+ F 18+ ani 2005 si mai mari
Kids U14 M 12-13 ani 2010-2011
Kids U14 F 12-13 ani 2010-2011
Kids U12 M 10-11 ani 2012-2013
Kids U12 F 10-11 ani 2012-2013
Kids U10 M 9 ani si mai mici 2014 si mai mici
Kids U10 F 9 ani si mai mici 2014 si mai mici
EMTB Open M 14+ ani 2009 si mai mari
EMTB Open F 14+ ani 2009 si mai mari
8. RECUNOAȘTERE
Este permisă realizarea unor ture de recunoaștere a traseului în ziua de vineri 07/07/2023 pentru concurenții din toate categoriile.
9. REGULI SPECIFICE
Participanții trebuie să respecte regulile evenimentului și regulile de circulație, în special pe porțiunile de transfer pe care traficul rutier nu este blocat.
Pe traseele pentru probele speciale traficul rutier nu există.
În timpul probelor speciale concurenții trebuie să dea dovadă de fair play și să permită competitorilor mai rapizi să îi depășească.
Fiecare participant trebuie să poată să fie independent în timpul cursei (hrană, apă), inclusiv în ceea ce privește repararea și/sau înlocuirea anumitor piese de bicicleta (de exemplu remedierea unei pene). Reparațiile de amploare se fac în zona de service.
Devierea de la traseu pe scurtături nu este permisă, și în acest sens se vor realiza controale și penalizări.
10.BICICLETA ȘI ECHIPAMENTUL
Este interzisă înlocuirea cadrului, sau a părților acestuia, pe durata întregii competiții.
Participanții care înlocuiesc aceste părți ale echipamentului sau întreaga bicicletă, pot parcurge traseul în regim de cursă, însă sunt descalificați din clasamentul general.
Bicicleta trebuie să fie în perfectă stare de funcționare. Participanții care nu îndeplinesc această condiție vor fi excluși din competiție.
Este obligatorie purtarea caștii de protecție pe tot parcursul cursei probelor speciale.
În timpul probelor speciale se recomandă purtarea unei caști de tip full-face aprobată de către CE, precum și mănuși, genunchiere și protecții pentru coloana.
Concurenții care nu poartă cască vor fi descalificați. Sunt permise 2 tipuri de caști: full-face și versiune XC (ciclism sau moto).
Fiecare concurent trebuie să fie independent și să nu primeasca asistență externă.
Este recomandat ca fiecare concurent să abordeze cursa în funcție de propriile abilități tehnice și pregatire fizică.
Este recomandat ca fiecare concurent să aibă asupra sa un telefon mobil pentru a contacta sau a putea fi contactat de către organizatori în caz de nevoie. În timpul sesiunii de informare, organizatorii vor comunica numărul de telefon la care pot fi contactați în caz de urgență.
Numărul de telefon pentru situații de urgență va fi de asemenea imprimat pe orarul care va fi înmânat fiecarui concurent. Se folosește și numărul unic pentru situații de urgență 112.
11. TRASEUL
Traseul HEITS Apuseni Bike Cup cuprinde zone care să pună în evidență aspectele tehnice ale mountain biking-ului, și curpinde porțiuni înguste și expuse, pietre, trambuline, treceri peste apa, urcușuri și coborâșuri abrupte.
În general, traseele de acest tip nu sunt potrivite pentru începători sau cicliști neantrenați.
Cursa va fi marcată cu semne specifice și bandă semnalizatoare pentru direcționare. Devierea de la trasee (chiar și neintenționată) va atrage după sine descalificarea automată.
În cazul în care un concurent deviază de la traseu în mod accidental și străpunge banda semnalizatoare, are obligația de a reintra în cursă imediat și a repoziționa banda ruptă la poziția inițială.
Concurenții care nu vor respecta această regulă, vor fi descalificați!
Concurenții nu au voie să facă modificări ale traseului în timpul evenimentului. Organizatorii își rezervă dreptul de a face modificări neanunțate în prealabil în cazul unor situații de urgență ca de exemplu: condiții meteo nefavorabile, sau pentru a garanta siguranța concurenților în timpul cursei.
Organizatorii vor asigura prezența unui deschizător și a unui închizător care să se asigure că traseul și concurenții sunt în siguranță.
12 .INFORMAREA
Informarea se va face în principal online pe site-ul https://apusenicup.ro și pe pagina de Facebook a evenimentului. Cu 30 de minute înaintea plecării în cursă a primului concurent organizatorii pot realiza o scurtă sesiune de informare.
13. PROGRAM
Vineri, 07/07/2023
Recunoașteri în baza regulamentului particular
Sâmbătă 08/07/2023
8.30 – 8:45 sedința tehnică
9:00 start general
10:00 Kids MTB
17:00 festivitatea de premiere
14. AJUTOR ȘI ASISTENȚĂ
În caz de accident, concurenții au responsabilitatea de a-i ajuta pe cei răniți sau aflați într-o situație de urgență.
Daca este posibil aceștia trebuie să informeze imediat primul punct medical sau organizatorii.
Organizatorii iși rezervă dreptul de a penaliza sau descalifica concurenții care nu respectă această regulă.
Concurenții care se retrag din cursă trebuie să informeze organizatorii.
Concurenții care se retrag din cursă sau au depașit limita maximă de timp admisă trebuie să ajungă la zona de start cât mai repede posibil și să urmeze instrucțiunile organizatorilor.
În caz de urgență, pentru a facilita accesul organizatorilor, este posibilă suspendarea etapelor speciale. În acest caz, concurenții nu vor fi cronometrați. Totodata, este posibil ca traseul sa fie deviat, situație în care concurenții vor fi îndrumați de către organizatori către urmatoarea etapă specială.
Locul pentru padocul de asistență și reparații este prevăzut în zona de start sosire. Fiecare echipă/concurent este responsabil/ă pentru efectuarea reparațiilor.
15. CLASAMENTUL
Clasamentul final va include suma timpilor realizați în fiecare probă specială de către participanți la fiecare categorie. Timpul cel mai mic este declarat timpul castigător.
16. PREMIEREA
Se vor premia prímele 3 locuri la fiecare categorie si vor fi metionate locurile 4 și 5.
17. ALTE INFORMATII
17.1 Prim ajutor.
Pe toate probele speciale sunt asigurate servicii de prim ajutor prin Salvamont Cluj, iar în zona de start/sosire/padoc este prezentă o ambulanță. Nr de urgență 112.
17.2 Posibilitati cazare
Pentru cazare, le recomandăm participanților la curse, cât și aparținătorilor, să folosească opțiunile de cazare din Buscat și Stațiunea Muntele Băișorii, aflată în imediata apropriere a zonei de concurs.
CONTACT:
Asociația Club Sportiv CUBS Cluj-Napoca
Vicepresedinte Ioniță Tămaș
+40 745 767 565
Septimiu Tuns
+40 740 198 098
CONTACT
MAI MULTE
