Enduro, E-MTB & Kids MTB

Regulament

  1. ORGANIZATORI


    HEITS Apuseni Bike Cup este o competiţie de mountain bike pentru copii și adulți, organizată de ACS CUBS Cluj-Napoca în colaborare cu Federația Română de Ciclism.​



  2. COMPETIȚII


    HEITS Apuseni Bike Cup găzduiește Campionatul Național de MTB Enduro (CNE) sub egida FRC pentru sportivi licențiati dar și competiții de MTB Enduro, E-MTB și Kids MTB pentru amatori (hobby).



  3. LICENȚĂ


    Participarea la orice categorie CNE necesită obținerea unei licențe eliberată de Federația Română de Ciclism. Procedura de licențiere se găsește aici: https://www.federatiadeciclism.ro/procedura-licentiere/.



  4. HOBBY


    Organizatorul CNE poate decide crearea unei categorii „Hobby” pentru cei care nu sunt licentiati, participarea la Hobby presupune completarea unei declarații pe propria răspundere pusă la dispoziție de organizator.



  5. CATEGORII


    CategorieSexAni
    CNE Cadețimasculin / feminin15-16 ani (2008-2009)
    CNE Juniorimasculin / feminin17-18 ani (2006-2007)
    CNE Elitemasculin / feminin19+ ani (2005 și mai mari)
    CNE Master 1masculin / feminin30-39 ani (1985-1994)
    CNE Master 2masculin / feminin40+ ani (1984 și mai mari)
    Hobby 15-16 Mmasculin15-16 ani (2008-2009)
    Hobby 17-18 Mmasculin17-18 ani (2006-2007)
    Hobby 19-29 Mmasculin19-29 ani (1995-2005)
    Hobby 30-39 Mmasculin30-39 ani (1985-1994)
    Hobby 40+ Mmasculin40+ ani (1984 și mai mari)
    Hobby 15-18 Ffeminin15-18 ani (2006-2009)
    Hobby 19+ Ffeminin19+ ani (2005 și mai mari)
    Kids <8 Mmasculin8 ani si mai mici (2016 și mai mici)
    Kids 9-10 Mmasculin9-10 ani (2014-2015)
    Kids 11-12 Mmasculin11-12 ani (2012-2013)
    Kids 13-14 Mmasculin13-14 ani (2010-2011)
    Kids <10 Ffeminin10 ani si mai mici (2014 și mai mici)
    Kids 11-14 Ffeminin11-14 ani (2010-2013)
    E-MTB Openmasculin / feminin14+ ani (2010 și mai mari)

    Se va folosi doar anul nașterii pentru stabilirea categoriei de varsta. În cazul în care nu sunt minim 3 participanti într-o categorie, acesta va fi combinata cu o alta categorie.



  6. ÎNREGISTRAREA


    Înregistrarea se face exclusiv online la https//apusenicup.ro/event/. Pentru înregistrarea la categoriile CNE este necesară introducerea ID-ul UCI sau National Fed. ID, după caz. După alegerea categoriei la care se dorește participarea, pentru confirmare, se va efectua plata cu cardul a sumei aferente categoriei.



  7. CURSA


    Startul


    Startul general al cursei se realizează în grupuri de 4 sau 5 concurenți, la un interval de timp stabilit de organizatori. Fiecare concurent primește un orar personalizat pe care trebuie să-l respecte pentru a putea lua startul în probele speciale. Startul în probele speciale este individual și va fi luat la intervale cuprinse între 30 și 60 de secunde, în funcție de numărul de concurenți înscriși. Ordinea startului în grupul de 5 concurenți poate fi schimbată. Concurenții trebuie să fie pregătiți să ia startul la momentul indicat în orarul pe care îl vor primi de la organizatori sau la momentul indicat de comisarii de traseu. Organizatorii au obligația de a înmâna concurenților orarul personalizat al cursei. Concurenților le revine responsabilitatea de a verifica prezența unor posibile erori în ceea ce privește momentul startului și orarul primit.


    Transferurile / secțiunile de legătură


    Transferurile dintre probele speciale nu sunt cronometrate. Cu toate astea, există o limită de timp în intervalul căreia concurentul trebuie să completeze transferul. Concurenții care se prezintă cu o întârziere prea mare pentru a lua startul în probele speciale vor fi automat penalizați sau descalificați, conform regulamentului. Dacă un concurent realizează un transfer (necronometrat) al unei probe speciale înaintea timpului impus, acesta va trebui să aștepte în spatele liniei de start până la momentul indicat în orarul său. Pe de altă parte, concurenții care ajung cu întârziere vor lua startul cu prioritate în probele speciale, cu aprobarea comisarului. Aceștia vor avea penalizare în funcție de întârzierea înregistrată. Nerespectarea traseului chiar și în proba de transfer, parcurgerea acestuia altfel decât cel stabilit de organizator atrage descalificarea. Timpul de parcurgere a zonelor de transfer este propus de către organizatorul concursului și agreat de arbitrul desemnat pentru concursul respectiv. Aceste se poate modifica la sugestia arbitrului. Transferurile se pot face pedalând și/sau folosind shuttle / instalație pe cablu, organizatorul va decide și va anunța ce modalități vor fi folosite. Este obligatoriu ca cel puțin un transfer în probele speciale să fie făcut pedalând. Nu se vor putea folosi alte shuttles / mașini personale / etc în afară de cele oficiale, asigurate de organizatorul concursului. De asemenea, nu vor putea fi folosite biciclete electrice pentru transfer. Nerespectarea acestor reguli atrage descalificarea concurentului în cauză.


    Cronometrare


    Cronometrarea pe probele speciale se face prin sistemul cu “porți”. Fiecărui concurent îi este alocat un cip, acesta având obligația de a-l purta conform indicațiilor organizatorului. La fiecare start/sosire de probă specială există un oficial care are obligația de a da startul, de a opri după caz și de a observa și ajuta în caz de nevoie. Persoanele din punctele de start/sosire nu au obligația să ajute cu apă/alimente concurenții. Punctele de start și sosire sunt evidențiate prin plăcuțe special inscripționate.



  8. RECUNOAȘTEREA


    Este permisă realizarea de ture de recunoaștere a traseului cu cel puțin 24 de ore înaintea cursei. Nu sunt permise recunoașteri de traseu sau antrenamente în timpul cursei. Efectuarea de recunoașteri de traseu sau antrenamente în timpul cursei atrage descalificare. Organizatorul poate decide ca recunoașterea să se facă doar o singură dată de fiecare concurent.



  9. REGULI SPECIFICE


    Participanții trebuie să respecte regulile evenimentului și regulile de circulație, în special pe porțiunile de transfer pe care traficul rutier nu este blocat. Pe secțiunile din traseu destinate probelor speciale traficul rutier nu există. În timpul probelor speciale concurenții trebuie să dea dovadă de fair-play și să permită competitorilor mai rapizi să îi depășească. Fiecare participant trebuie să poată să fie independent în timpul cursei (hrană, apă), inclusiv în ceea ce privește repararea și/sau înlocuirea anumitor piese din bicicletă (de exemplu remedierea unei pene). Reparațiile de amploare se fac în zona de service. Devierea de la traseu pe scurtături nu este permisă și în acest sens se vor realiza controale. Scurtarea traseului atrage descalificarea concurentului.



  10. BICICLETA ȘI ECHIPAMENTUL


    Este interzisă înlocuirea cadrului bicicletei pe durata concursului. Participanții care înlocuiesc această parte a echipamentului sau întreaga bicicletă pot parcurge traseul în regim de cursă, însă sunt descalificați din clasamentul general. Bicicleta trebuie să fie în perfectă stare de funcționare. Participanții care nu îndeplinesc această condiție vor fi excluși din competiție. Este obligatorie purtarea căștii pe parcursul cursei numai la parcurgerea probelor speciale. În timpul probelor speciale se recomandă purtarea unei căști de tip full-face aprobată de către CE, precum și a mănușilor, genunchierelor și a protecțiilor pentru coloană. Concurenții care nu poarta cască pentru parcurgerea probelor speciale vor fi descalificați. Sunt permise 2 tipuri de căști: full-face și versiune XC (ciclism sau moto). Este recomandat ca fiecare concurent să abordeze cursa în funcție de propriile abilități tehnice și pregătire fizică. Este recomandat ca fiecare concurent să aibă asupra sa un telefon mobil pentru a contacta sau a putea fi contactat de către organizatori în caz de nevoie. În timpul sesiunii de informare, organizatorii vor comunica numărul de telefon la care pot fi contactați în caz de urgență. Numărul de telefon pentru situații de urgență va fi de asemenea imprimat pe orarul care va fi înmânat fiecărui concurent. Se folosește și numărul unic pentru situații de urgență 112. Organizatorii recomandă purtarea de ochelari, genunchiere, cotiere, mănuși și rucsac care să conțină pelerină de ploaie, kit de pană, trusă scule, harta traseelor, apă și hrană. Este interzisă folosirea bicicletelor cu asistare electrică atât în timpul concursului cât și în timpul antrenamentelor.



  11. TRASEUL


    Traseele în CNE cuprind zone care să pună în evidență aspectele tehnice ale mountain biking-ului, putând fi întâlnite porțiuni înguste și expuse, pietre, rampe, treceri peste apă, urcușuri și coborâșuri abrupte. În general, traseele de acest tip nu sunt potrivite pentru începători sau cicliști puțin antrenați. Traseele trebuie sa cuprindă minim 4 probe speciale sau minim 7 km de probe speciale însumat. Traseul va fi marcat cu semne specifice și bandă semnalizatoare pentru direcționare. Devierea de la trasee (chiar și neintenționată) va atrage după sine descalificarea automată. Din motive economice și tehnice marcarea traseelor nu se poate face la modul “culoar de bandă”. Toate elementele cu dificultate ridicată (gaps și drops majore) trebuie să aibă o alternativă (B-line) accesibilă sii sa fie marcate corespunzator cu insemne specifice, atat elementul cu dificultate cat si varianta alternativa. În cazul în care un concurent deviază de la traseu în mod accidental și străpunge banda semnalizatoare, acesta are obligația de a reintra în cursă imediat și a repoziționa banda ruptă la poziția inițială. Concurenții care nu vor respecta aceasta regulă vor fi descalificați. În cazul în care concurentul deviază de la traseu în mod intenționat, cu scopul de a scurta traseul, acesta este descalificat. Concurenții nu au voie să facă modificări ale traseului înainte sau în timpul evenimentului. Organizatorii își rezervă dreptul de a face modificări neanunțate în prealabil în cazul unor situații de urgență, ca de exemplu: condiții meteo nefavorabile sau pentru a garanta siguranța concurenților în timpul cursei. Organizatorii vor asigura prezența unui deschizător care să se asigure că traseul și concurenții sunt în siguranță. Hărțile cu traseele și zonele de concurs vor fi făcute publice cu maxim o săptămână înainte de concurs, prin platforme ca și Trailforks sau Fatmap.



  12. INFORMAREA


    Informarea se va face în principal în mediul online, pe site-ul apusenicup.ro și social media HEITS Apuseni Cup (facebook/instagram). Cu 30 de minute înaintea plecării în cursă a primului concurent, organizatorii pot realiza o scurtă sesiune de informare.



  13. AJUTOR ȘI ASISTENȚĂ


    În caz de accident, concurenții au responsabilitatea de a-i ajuta pe cei răniți sau aflați într-o situație de urgență. Dacă este posibil, aceștia trebuie să informeze imediat primul punct medical sau organizatorii. Organizatorii își rezervă dreptul de a penaliza sau descalifica concurenții care nu respectă această regulă. Concurenții care se retrag din cursă trebuie să informeze comisarii de traseu. Concurenții care se retrag din cursă sau au depășit limita maximă de timp admisă trebuie să ajungă la zona de start cât mai repede posibil și să urmeze instrucțiunile organizatorilor. În caz de urgență, pentru a facilita accesul organizatorilor, este posibilă suspendarea probelor speciale. în acest caz, concurenții nu vor fi cronometrați. Totodată, este posibil ca traseul să fie deviat, situație în care concurenții vor fi îndrumați de către organizatori către următoarea probă specială. Locul pentru padocul de asistență și reparații este prevăzut în zona de start sosire. Fiecare echipă/concurent este responsabil/ă pentru efectuarea reparațiilor.



  14. CLASAMENTUL


    Clasamentul final va include suma timpilor realizați în fiecare probă specială de către participanții la fiecare categorie. Timpul cel mai mic este declarat timpul câștigător.



  15. PREMIEREA


    Se vor premia primele 3 locuri la fiecare categorie și vor fi menționate locurile 4 și 5.
    * Dacă nu sunt minim 3 participanți la o categorie ea este asimilată de categoria imediat învecinată.



  16. PENALIZĂRILE


    Penalizările pentru întârzierile înregistrate pe probele de transfer:
    - întârziere la start PS până la 5 minute - 1 minut
    - peste 5 minute - 5 minute
    - peste 30 minute - DESCALIFICAT




  17. ** Organizatorii își rezervă dreptul de a modifica prezentul regulament. Nici o schimbare la acesta nu va mai avea loc cu 48 de ore înaintea cursei. Pe parcursul sezonului se pot face ajustări la prezentul regulament.

HEITS Apuseni Bike Cup

Social Media

Contact

+40 745 767 565 - Ioniță

Altele

©2024 • HEITS APUSENI CUP

ACS CUBS Cluj-Napoca